Select Page

V petek, 20. 9. 2024, so se dijaki O3D udeležili Trajnostnega sprehoda, ki ga je organiziralo Društvo Ekologi brez meja. Sprehod po mestu je ponudilo vpogled v lokalne ideje za trajnostno nakupovanje, predstavitve trgovcev ter njihovih izdelkov in storitev, obogateno pa je bilo z ekološkimi podatki in nasveti Ekologov brez meja za bolj okolju prijazno delovanje.

Najprej so si dijaki ogledali popravljalnico dežnikov Dežnik, kjer so predstavili načine popravila dežnikov, obenem pa tudi način uporabe sestavnih delov dežnika, v kolikor le-tega ni mogoče popraviti. Običajno iz nepropustnega blaga sešijejo nakupovalne vrečke. Sprehod se je nadaljeval v Second hand trgovini Humana, kjer so predstavili način zbiranja, sortiranja in razporejanja rabljenih oblačil. Vsem je dobro poznan zbiralnik rabljenih oblačil, obutve in tekstilnih izdelkov za dom HUMANA. Zabojniki so postavljeni po vsej Evropi, medtem ko so skladišča le v določenih državah, kjer se odvija sortiranje, dezinfekcija oblačil in njihov transport v posamezne države. Dijaki so imeli možnosti nakupa modnih kosov, nato pa je sledil zadnji del sprehoda: nakup na rinfuzo v ekološki trgovini Zdrava trgovinca. Značilnost trgovine je ponudba organsko pridelanih živil, prav tako pa ponujajo nekatera živila brez (plastične) embalaže. Nakup teh živil poteka z lastno embalažo (posodice s pokrovom, kozarci za vlaganje ali vrečke za večkratno uporabo).

Petkov šolski dan se je torej odvijal predvsem trajnostno – vožnja z javnim prometom, sprehod po mestu, nakupi v trajnostnih trgovinah, ki spodbujajo krožno gospodarstvo.

Dostopnost