Select Page

20. aprila 2016 je bilo lepo sončno jutro, ko smo se že ob 7.30 izpred šole odpeljali v Piran. Napovedali so nam obisk morske biološke postaje, čistlne naprave za odpadne vode Pirana in okolice, na koncu pa še ogled slovenske obale z ladjico. Na poti do Pirana smo si med vožnjo ogledali strokovni dokumentarni film o Piranskem zalivu in reševali učni list.

Malo po deveti uri smo že sedeli v predavalnici Morske biološke postaje Piran in poslušali, s katerimi področji se njihovi znanstveni delavci ukvarjajo. Izvedeli smo kar nekaj o onesnaženosti severnega Jadrana, nato pa smo si ogledali vse njihove laboratorije. Ne boste verjeli, kar veliko jih je in vsi so opremljeni s številnimi aparaturami. eksurzija_piran16_123

Piranska čistilna naprava za odpadne vode je učinkovito skrita očem, saj je stisnjena pod klif, pa vendar ima vse, kar potrebuje za dobro čiščenje vode, ki nenazadnje konča v morju. Je mehansko-biološka čistilna naprava, ki mora imeti tudi terciarno čiščenje, sicer bi prišlo do evtrofikacije zaliva in močnega cvetenja alg, kar pa ne bi bili prav nič privlačno za turizem. Videli smo odpadno vodo pred čiščenjem in po njem. Res je očiščena.

In ko smo že pri turizmu: ogled slovenske obale je vreden vseh lepot. Na poti nazaj smo delali še zadnje zapiske na učne liste. Lahko smo gledali tudi dokumentarni film o vremenskih katastrofah.

Domov smo prišli rahlo utrujeni, a zadovoljni.

Dostopnost