Select Page

Ob svetovnem dnevu poezije se je zaključil prvi šolski natečaj Poezija v sliki.

Osnovni cilji natečaja so bili spodbujanje branja poezije med več dijaki na šoli, krepitev njihove občutljivosti za lirska besedila in spodbujanje k likovnemu izražanju pesmi.

Aktivnosti so potekale ves mesec marec 2017: najprej so dijaki pesmi brali in izbirali, nato so dijaki likovniki v knjižnici na lojtrci izbora izbrali svojo najljubšo, ki jo bodo likovno upodobili.

Rok za oddajo likovnih del se je iztekel 20. marca 2017. Svoja dela so oddali trije dijaki, eden od njih je upodobil več pesmi.

Sestala se je komisija v sestavi Helena Rožencvet, prof slovenščine in likovna umetnica, Matjana Vogrič, prof. umetnostne zgodovine, in Jošt Rogelj, dijak  3. letnika.

Utemeljitve

I. nagrada za likovno podobo pesmi A. Ihana, Ljubimec – Lara Šinkovec

Likovno delo v tehniki akvarel na platno ustreza sporočilu pesmi. Silhueti obrazov lirično izstopata iz abstraktnega ozadja. Linija je tekoča in izriše osnovni motiv z izrazom, ki ima čustveno-erotični naboj. Nanos barv je prosojen, poteza čopiča je rahla, kar ima specifičen učinek na gledalca in zato slika tudi ne potrebuje okvirja.

II. nagrada za likovno upodobitev pesmi M. Hartman, Lipov cvet – Tatjana Bernot

Risba v tehniki svinčnik na papirju s svojim motivom ni najbolj v kontekstu z vsebino pesmi, ker dobesedno zajame le naslov pesmi, a je tako tehnično kot estetsko dovršena. Črta svinčnika zajame pravilnost proporcev, prikaže globino motiva z nežno modulacijo, kar gledalca prepriča o sposobnosti obvladanja likovnega jezika avtorice risbe.

III. nagrada za likovno upodobitev pesmi M. Holub, Vrata – Davor Palamar

Likovna upodobitev v tehniki barvnih svinčnikov z motivom odprtih vrat popolnoma ustreza vsebini pesmi. Kljub nekoliko nerodno zarisanem ozadju notranjosti valovite linije v močnih barvnih kontrastih prebudijo iluzije o mikavnem zunanjem svetu. Motiv velikega vprašaja dodatno pripomore k vznemirjenju in draži pričakovanja. V nobenem primeru pa gledalcu ne poda dobesednega odgovora, prav v tem pa je čar ilustracije.

Čestitamo in želimo še veliko ustvarjalnega navdiha.

Dostopnost