Select Page

V prvem delu prvomajskih počitnic 2019 se je skupina dijakov odpravila na potovanje.

Ston je naselje in pristanišče na polotoku Pelješac, ki leži ob koncu severozahodnega dela Stonskega zaliva, na hrvaški obali Jadrana. Veli in Mali Ston so ustanovili Dubrovčani. Obe naselji so utrdili in ju povezali s sistemom obrambnih zidov, enim največjih fortifikacijskih objektov na vzhodni obali Jadrana. Naselje je bilo obzidano s 7500 m dolgim obzidjem, razporejenim v nepravilni peterokotnik z močnimi utrdbami na vogalih.

Dubrovnik je pristaniško, zgodovinsko mesto in administrativno središče Dubrovniško-neretvanske županije ter eno od najvidnejših turističnih letovišč ob obali Jadranskega morja. Leta 1979 se je Dubrovnik znašel na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine. Blaginja mesta je v preteklosti temeljila na pomorski trgovini; kot glavno mesto pomorske dubrovniške republike je doseglo visoko stopnjo razvoja, zlasti v 15. in 16. stoletju, saj je postalo prepoznavno po svojem bogastvu in usposobljeni diplomaciji. Znamenitosti: mestno obzidje, glavna ulica starega mestnega jedra Placa, trdnjave, mestna vrata itd.

Mostar je eno večjih mest v Bosni in Hercegovini. Leži ob reki Neretvi. Ime je dobilo po Starem mostu, ki je bil med vojno porušen, danes pa je restavriran po starih načrtih.

Sarajevo leži ob reki Miljacki in je glavno mesto BIH. Ima bogato zgodovino in veliko znamenitosti, vrednih ogleda: Baščaršija, džamije, Viječnica (danes univerzitetna knjižnica), olimpijski muzej, Vrelo Bosne in mnogo drugih.

(Povzeto po Wikipediji, prosti enciklopediji.)

 

 

Dostopnost