Select Page

ERASMUS+ MOBILITY

Our trip started on Sunday/ Monday at 1am when we arrived to Valencia. There were 3 different programs from our school: civil engineer, environmental protection and geodesy. Some of us went to architecture firms and others went to construction sites/fields and gardens. We all worked at different hours and came back to the hotel at different times. We usually went to the city centre after work and explored around. Sometimes we also went to the beach and the pool in the hotel. In our free time we also hung out with each other and watched movies. During the weekends we visited Oceanografic which is a huge aquarium, the science museum that had a huge exhibition of the space and activities we could participate in, explored different city attractions and museums as well as visit the Xativa village about an hour away from Valencia. The last weekend of our stay we also checked out a parade they had for a holiday; they made a massive firework show. We also went to Atenea sky where you can chill and enjoy in the view. Some days we just relaxed inside and talked with each other. At work we did numerous tasks like draw 3D in AutoCAD, Lumion, homestyler, designed different interiors and houses, help on construction sites, painted and built construction carriers, worked on fields and gardens. We all learned something new and got along well with each other and enjoyed a lot. We got the hang of metros and public transport really quick and it was an easy task going to work and other places. It was all in all an amazing experience as we learned a lot, experienced a lot of new things and adventures, along all that had tons of fun. Experiencing the culture, food and a new environment was truly such an amazing and fun experience and we would absolutely all love to go back. We will miss our Erasmus days and remember them forever. Valencia was a really great city to visit and work in. Everyone is so easy to work with and we all had an easy time at work, and greatened our knowledge. So as a final word, this was amazing and we’d all love to do it again.

Taja Marija Bavdaž, Maks Vehovec, Alexander Shevchenko

TEDEN ZA ERASMUS – 20. 5. do 26. 5. 2024
V nedeljo oziroma v ponedeljek ob enih zjutraj smo prišli v Olympia hotel v Alborayi, Valencia. V ponedeljek zjutraj, ko smo se zbudili in pozajtrkovali je prišel po nas koordinator Francesco, s katerim smo si ogledali center mesta in nam je razložil na katerih postajah v metroju gremo dol, če želimo kamorkoli priti. Popoldne pa smo šli s profesorji do plaže. Naslednji dan smo šli pa po skupinah, vsaka s svojim koordinatorjem odšli do podjetji, v katerih delamo prakso in s Tajo sva se na delovnem mestu le prestavili. V popoldanskem času smo šli malo na okoli in v večernih urah smo igrali družabne igre, pri katerih sta se nam pridružila tudi profesorja. V sredo smo dopoldne začeli dan s službami, kjer so nama predstavili podjetje in njihov način dela ter nama določili že prvo nalogo. V izbranem tlorisu, ki sve ga morali postaviti na določeno parcelo, vrisati notranjo ureditev prostorov in njeno okolico. V naslednjih dneh v službi sva izpopolnjevali tlorise in delali različne različice postavitve prostorov, da jih bodo lahko pokazali svoji stranki. V popoldanskem času sva odhajali do bljižne trgovine Aldi, si še same ogledovale mesto in s sošolci se družili in zvečer imeli v eni od naših sob movie night ali pa sva šli do plaže, kjer sva se kopali, sončili ter se igrali odbojko na mivki in včasih tudi brali knjige. Med vikendom pa smo bili prosti tako, da smo si šli do oceangraphic, kateri je največji v Evropi, kjer smo si ogledali pestro paleto različnih živali od morskih psov, raznih ptičev, krokodilov, rib, meduz, raznih morskih živali ter vrhunec vsega tega je bil šov delfinov. Popoldne pa sva odšli do plaže, kjer sve bili do večera. V nedeljo pa smo si ogledali še science museum, kjer pa je raztavljeno od tega, kako so gradili celoteno področje, ki zajema opero, science museum ter oceangraphic, most med njima ter njihovo okolico, razstavo o luni, vesolju, njihovih nacionalnih pesnikih in znanstvenikih ter tudi stojnice, na katerih sva si lahko sami ogledali in poizkusili marsikatere stvari (vlečenje vrvi, merjenje temperature, koliko vode imaš v telesu, …).
Proti večeru pa smo si šli vsi skupaj oprati oblačila v bližno pralnico.
Klara Kraševec & Taja Marija Bavdaž

27. 5. – 2. 6. 2024  Drugi teden prakse
Ta teden sem začel s tem, da sem prišel v novo podjetje. To je arhitekturni biro, v katerem delata tudi naša kordinatorja, Davide in Fran. Spoznal sem se z našo mentorico Gulio, ki je iz Italije. Do konca prakse sva dobila projekt, da ustvarimo notranji dizajn za hišo v minimalističnem, elegantnem, mogočnem in Morocco stilu z rastlinami in veliko svetlobe in odprtega prostora za enega nemca. V tem tednu sem že skoraj dokončal prvo etažo, uporabljal sem AI za ustvarjanje slik dizajna, ki bi ga jaz predlagal, ampak v četrtek je nama Gulia povedala, da moramo narediti 3D za dizajn in moramo uporabiti manj morocco stila. Proti konca tedna sem dokončal spalnico in skoraj naredil predstavitev. Med vikendom smo v soboto šli v mesto Xativa, kjer smo pojedli kosilo in si ogledali znani grad na hribu. Zvečer smo si pa skupaj s profesorji pogledali finale lige prvakov. V nedeljo smo šli v center, da pogledamo znano pokanje petard in ognjemetov v centru pred mestno hišo. Bilo je zelo glasno! Potem smo pa še šli na plažo in po plaži na večerjo.

V podjetju, v katerem izvajam prakso sem čez teden ustvarjala mood board od različnih delov nadstropij za neko nemško stranko. V četrtek in petek sem pa poleg tega delala še 3D za mood board. Čez teden po praksi sem hodila z družbo na plažo, kjer smo se kopali ali pa po mestu hodili in si ogledevali mesto ali pa smo šli v različne restavracije jest kosilo. Po večerji smo imeli druženja, na katerih smo z družbo gledali filme, igrali družabne igre in se pogovarjali, ali pa sem šla s prijatljico na sprehod v park. Čez vikend v soboto sem dan preživela v hotelu z družbo, zvečer pa sem šla s prijtaljico v mesto na sprehod. V nedeljo smo si šli pogledat ognjemet pred mestno hišo, kjer so imeli praznik. Po ognjemetu sem se z družbo odpravila na plažo, kjer smo se kopali in igrali odbojko na mivki. Večer sem preživela s družbo, s katero smo gledali film.

Alexander Shevchenko, Maja Gaberšek

POROČILO (Erasmus Valecija)

PONEDELJEK:
Dan smo začeli z ogledom mestne hiše in tamkajšnega muzeja. Po ogledu smo odšli na The silk exchange, kjer smo si ogledali prostore kjer so v 15. stoletju trgovali z blagom. V prostem
času smo odšli v mestno tržnico, kjer je bilo na voljo ogromno različnih stvari, od blaga do hrane. Dan smo končali z ogledom mesta ponoči.
TOREK:
Dan sva začela z zajtrkom, ki je bil obilen in dober. Po zajtrku naju je vodič Francesco pospremil do najnega podjetja, kjer sva spoznala najina sodelavca Roberta in Miguela. Roberto je šef podjetja in je zelo zabaven medtem, ko je Miguel bolj tiha oseba, ki se drži zase. Potem sta naju odpeljala izven Valencije v mesto Alzira na bodočo plantažo pomaranč, kjer smo merili meje parcele z GNSSjem. Zvečer pa smo odkrivali okolico našega hotela.
SREDA:
V sredo nama je Miguel pokazal, kako deluje Tahimeter Leica TS13. Ta model tahimetra je bil brez ekrana in si se za delovanje mogel povezati na tako imenovani »nootebook«. Roberto
naju je odpeljal na gradbišče hiše, kjer smo izmerili točke za bodočo orientacijo na gradbišču in GNNS točke, ki predstavljajo, kje bo bodoča hiša stala. Po delu sva odšla v mesto do Torres dels Serrans. To sta dva ekstravagantna stolpa iz 14. stoletja. Ta večer smo gledal filme z vsemi sošolci in šli spat šele naslednji dan.
ČETRTEK:
V četrtek nisva delala ker sta Roberto in Miguel odšla na gradbišče, kjer nama bi vstop bil prepovedan. S profesorjema sva odšla do Port Saplaya, kjer smo si ogledali mestece in plažo. Po ogledu sva odšla v bazen zraven hotela, kjer smo se z sošolci kopali do večera in potem odšli spat.
PETEK:
V petek naju je Miguel odpeljal na gradbišče, kjer sva v 4 urah izmerila z GNSS 550 točk. Po delu smo vsi odšli na plažo in se kopali do večera, potem smo igrali odbojko z domačini in se
zabavali na plaži do sončnega zahoda.
SOBOTA:
Zjutraj smo obiskali Oceanographic, kjer smo si ogledali živalske vrste iz vsega sveta in globin, imeli so morske pse,,krokodile,,pingvine in kite… .Ogledali smo si predstavo z delfini, kjer so nam pojasnili težave, s katerimi se spopadajo v naravi in rešitve katere lahko posamezniki naredimo da jim pomagamo. Po ogledu Oceanographica smo odšli do plaže, kjer smo se zadržali do večerje.
NEDELJA:
V nedeljo smo si oddahnili od napornega tedna in počivali cel dan.

Nik Savšek, Gregor Janković

Dostopnost