Select Page

VČERAJ HIŠICA – DANES ZAKLAD: Poplavna varnost od Gruberja do Plečnika
(Dodatni projekt )

Ljubljana, slovenska prestolnica, je skozi stoletja doživela številne preobrazbe, tako urbanistično kot v odnosu do naravnih nevarnosti. Eno ključnih vprašanj, s katerim so se njeni prebivalci in mestni načrtovalci soočali, so poplave. Zgodovina reševanja poplavne varnosti Ljubljane sega več stoletij nazaj, pri čemer izstopata dva ključna posameznika, ki sta s svojimi projekti zaznamovala mesto – inženir Gabrijel Gruber in arhitekt Jože Plečnik. Zato danes Ljubljana predstavlja primer uspešnega sobivanja z naravo in trajnostnega razvoja.

Gruberjev prekop je umetno ustvarjen kanal, ki obide staro mestno jedro Ljubljane in Ljubljanico spelje mimo poplavno ogroženih območij. Ta ukrep je bil ključnega pomena za zmanjšanje nevarnosti poplav in pomembno prispeval k izboljšanju kakovosti življenja v mestu. Poleg tega je prekop omogočil boljšo regulacijo reke in hkrati ustvaril nove možnosti za gospodarski razvoj, saj je izboljšal plovnost Ljubljanice in omogočil lažji transport blaga.

Dvesto let po Gruberjevem prekopu je Ljubljanica še vedno igrala pomembno vlogo v življenju mesta, vendar ne več zgolj kot poplavna nevarnost, temveč kot osrednji del mestne arhitekture in identitete. Zasluge za to preobrazbo pripadajo največjemu slovenskemu arhitektu, Jožetu Plečniku.

Čeprav Gruberjev prekop in Plečnikova ureditev Ljubljanice prihajata iz različnih časovnih obdobij in strokovnih pristopov, oba projekta kažeta na enak cilj – zavarovati Ljubljano pred naravnimi nesrečami in hkrati oblikovati prostor, ki bo prebivalcem ponujal varno in prijetno okolje za življenje. Gruber je s svojim tehničnim znanjem ustvaril temelje za varno prihodnost mesta, Plečnik pa je dodal dušo, umetniški izraz in občutek povezanosti med naravo in urbanizmom. Zato danes Ljubljana predstavlja primer uspešnega sobivanja z naravo in trajnostnega razvoja. Osnovna ideja projekta je vzgajati in izobraževati za primeren odnos do naše stavbne in kulturne dediščine. Naše poslanstvo bomo izvajali s strokovnim delom v delavnicah na terenu in v šoli. S spoznavanjem arhitekturne dediščine želimo okrepiti odnos mladih do narodnega bogastva in zavedanje o narodni in lastni identiteti.

K sodelovanju vabimo udeležence iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol, k naslednjim aktivnostim:
 
1. V tem šolskem letu vas vabimo na fotografsko ustvarjanje z naslovom Poplavna varnost našega kraja. Ustvarjalci naj v svojih fotografijah dajo poudarek na zgoraj opisano tematiko. Izdelke sprejemamo do 12. 12. 2024, na naslov: SGGOŠ.StG Ljubljana, Dunajska 102, 1000 Ljubljana. Prijavnica in soglasje staršev za sodelovanje bo objavljena na spletni strani šole: www.sggos.si.
Posamezna sodelujoča šola naj naredi izbor 8 fotografij. Fotografije naj bodo v velikosti A4 formata, na hrbtni strani opremljene z naslednjimi podatki: poimenovanje fotografije, avtor, mentor in šola z naslovom šole. Fotografije se pošljejo v formatu jpg tudi na elektronski naslov: alenka.petric@sggos.si. Za transport naj bodo primerno zaščitene. Fotografij ne vračamo in si pridružujemo
pravico, da jih uporabimo za promocijske namene šole.

2. Na naši šoli SGGOŠ.StG Lj, bomo 20. marca 2025 imeli predavanje z naslovom Vodovarstvo in poplavna varnost v Sloveniji in s tem obeležili svetovni dan voda. Prijavnica in soglasje staršev za sodelovanje bo objavljena na spletni strani šole: www.sggos.si
 
3. V tem šolskem letu vas vabimo na likovno ustvarjanje z naslovom Poplavna varnost našega kraja. Ustvarjalci naj v svojih likovnih delih dajo poudarek na zgoraj opisano tematiko. Izdelke sprejemamo do 4. aprila 2025, na naslov: SGGOŠ.StG Ljubljana, Dunajska 102, 1000 Ljubljana. Prijavnica in soglasje staršev za sodelovanje bo objavljena na spletni strani šole: www.sggos.si
Izdelki naj bodo narisani na največ A3 format na podlago po lastni izbiri. Posamezna sodelujoča šola naj naredi izbor do 8 izdelkov. Za transport naj bodo primerno zaščiteni. Izdelkov ne vračamo in si pridružujemo pravico, da jih uporabimo za promocijske namene šole.

4. Zaključni dogodek projekta z naslovom Poplavna varnost od Gruberja do Plečnika, bomo izvedli 17. aprila 2025. V sklopu zaključnega dogodka, bomo vrtcem za najstarejšo starostno skupino po predhodnem dogovoru, na njihovi lokaciji, ponudili prikaz kemičnega poskusa na temo vode.

Osnovnošolci in srednješolci pa so vabljeni na dogajanje v mestno jedro, kjer bomo imeli različne delavnice, na katerih bomo raziskovali poplavno varnost s pripadajočo infrastrukturo in arhitekturo v mestnem jedru Ljubljane.

 Za vse dodane informacije se obrite na naslov alenka.petric@sggos.si

 Veselimo se sodelovanja in srečanja z vami,

Alenka Petrič
UNESCO koordinatorica na SGGOŠ.StG in organizatorka projekta

Dostopnost