Select Page

Državno tekmovanje v kamnoseštvu za izbor tekmovalke/ca, ki bo zastopal panogo na evropskem tekmovanju EuroSkills 2025, je potekalo od 19. do 22. septembra 2024 v okviru Mednarodnega obrtnega sejma v Celju. V tekmovalni skupini so se pomerili trije tekmovalci, ki so se na tekmovanje uvrstili v predizboru v Pliskovici junija 2023.

Tekmovanje v Celju je bilo organizirano v skladu s protokolom in pravili za organizacijo državnih in evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih, s čimer se tekmovalcem in mentorjem omogoči podobna izkušnja, kot bo izbranega tekmovalca čakala na naslednji stopnji tekmovanja.

Tekmovalna naloga je obsegala pripravo šablon in kontrolnih šablon, odkles in izkles masivne četrtine baze oz. podstavka klasičnega stebra, s poudarki v detajlih (kanelure, trohil, torus). Del naloge je bila tudi individualna izdelava ornamenta na del podstavka oziroma plinte stebra. Ornamentu je bila določena pozicija na vidnem delu zgornje ploskve podstavka.

Končni izdelki že na pogled povedo, da so bili tekmovalci med sabo zelo konkurenčni. Tudi sodniki so podali oceno, da si rezultati še nikoli niso bili tako blizu. To pomeni, da so bili vsi tekmovalci res odlični. Razlike v sodniških meritvah so bile minimalne.

Prvo mesto je osvojil Martin Kandido (VSŠ Sežana). Odlično sta se odrezala naša dijaka: Bernard Kovač Bizjak – 2. mesto in Samueli Marinko – 3. mesto.

Na tekmovanju je kot mentor tekmovalcu in sodnik sodeloval naš nekdanji dijak Rok Vidmar.

Iskrene čestitke vsem mladim kamnosekom.

Dostopnost