Select Page

24. aprila obeležujemo SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE, ki letos poteka pod sloganom »Hranozavest nas povezuje«. Namen dneva je spodbuditi zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano in prispevati k zmanjševanju količin odpadne hrane.

Številke zavržene hrane niso spodbudne. Povprečen Slovenec namreč na leto zavrže kar 78 kg hrane. Po drugi strani pa po svetu zaradi lakote in podhranjenosti trpi več kot 700 milijonov ljudi. Seveda s tem, da bomo poskrbeli in zavrgli manj ali praktično nič hrane, ne bomo rešili sveta, vendar je prav, da se zavedamo, da to, da imamo hrano, ni nekaj samoumevnega in da se stvari tudi pri nas lahko hitro spremenijo.

Na dan brez zavržene hrane, 24. 4. 2025, smo v okviru projekta Hrana ni za Tjavendan na oglasno desko eko šole obesili plakat z recepti iz hrane, ki je pred tem, da se jo zavrže. Plakat so izdelale Marija Ruseska, Zala Abramović in Nika Dolenc iz razreda T1C, ki so na plakatu predstavile recepte, ki so jih doma že preizkusile. Recepte si na oglasni deski eko šole lahko ogledate, si jih poslikate s telefoni in preizkusite doma. Pa dober tek!

Dva recepta je zapisala tudi naša članica projekta Mladi poročevalci za okolje Zala Žalar:

TESTENINSKI NARASTEK

Sestavine: ostanek haše omake, testenine, kisla smetana, 1 jajce, nariban sir, peteršilj, sol, poper, olje.

Postopek: Skuhamo testenine oz. še bolje – uporabimo testenine, ki jih nismo uspeli pojesti. Pekač namažemo z oljem in dodamo plast testenin. To plast prelijemo s haše omako in dodamo drugo plast testenin. Posebej zmešamo kislo smetano, jajce, sol, poper in peteršilj. S to mešanico prelijemo testenine in jih potrosimo z naribanim sirom. Pečemo na 180°C okoli 20 minut.

RIŽEVE KOKOSOVE KROGLICE

Sestavine: ostanki kuhanega riža, sladkor, mleko, kokosovo olje, kokos, čokolada.

Postopek: Kuhan riž zmešamo s sladkorjem, dodamo malo mleka in kokosovega olja. Vmešamo še kokos in vse skupaj premešamo v gladko zmes. Čez noč naj počiva v hladilniku. Nad soparo raztopimo čokolado, nato oblikujemo kroglice in jih oblijemo s čokolado ter povaljamo v kokosu.

#DanBrezZavrženeHrane #UstvarimoBoljšiSvet #ekosola #HranaNiZaTjavendan

Orodna vrstica za dostopnost