Select Page

Zaključni dogodek projekta Erasmus+ STEAM »Kako posebne so tvoje potrebe? Ali lahko pomagamo? STEAM za vključujočo Evropo!«

Zaključni dogodek je potekal v ponedeljek, 23. 9. 2024. Prvi del se je odvijal dopoldne na šoli. V okviru aktivnega državljanstva so se ga udeležili dijaki StG3A. Pridružil se jim je Tadej Grum, študent novinarstva, ki je od rojstva slep. Po pozdravu ravnatelja Gvida Jagra in uvodnem govoru Aleksandra Lazića sta se predstavila slepi tekač Robi Kogovšek in njegov trener, nekdanji uspešni maratonski tekač, Roman Kejžar. Po njuni predstavitvi so se nekateri dijaki prostovoljno postavili v Robijevo vlogo. S prevezo na očeh in v navezi z drugim dijakom so tekli po šolski atletski stezi.

Sledila je predstavitev dela in rezultatov triletnega projekta v petih delavnicah. Predstavljena je bila pot po Ljubljani v aplikaciji RouteYou z dodanimi interesnimi točkami znamenitosti v centru mesta, ki vsebujejo inkluzivne posnetke (besedilni, zvočni opis ter opis v znakovnem jeziku, ki skupaj s posnetkom predstavijo znamenitost). Dodatno vrednost bodo predstavljali 3D modeli znamenitosti.

Nadalje so dijaki, ki so bili vključeni v projekt, predstavili aplikacijo za preverjanje dostopnosti do restavracij, trgovin, športnih, kulturni objektov ipd. Namen slednje je osveščanje o ovirah, s katerimi se gibalno ovirani, gluhi in slepi srečujejo pri obiskovanju teh prostorov.

V projekt je bil vključen tudi program Starosti prijazno mesto. Ljubljana je že 2011 postala članica Globalne mreže starosti prijaznih mest Svetovne zdravstvene organizacije, katere poudarek je na prizadevanju za ustvarjanje urbanih okolij, ki spodbujajo zdravo in aktivno staranje.  Zato so dijaki v projektu predstavili igro spomin, ki je dostopna v računalniški aplikaciji, v kateri se lahko predhodno prilagodi število ploščic, kakor tudi fotografije, ki jih v spominu želimo uporabiti, npr. fotografije družinskih članov ipd. Na enem od srečanj v partnerskih državah smo preizkusili tudi virtualna očala.

Predstavili smo še družabne igre, prilagojene slepim, ki so bile v projektu oblikovane in nato natisnjene s 3D tiskalnikom, in sicer damo, semafor ter domine. V predstavitev smo vključili Tadeja, ki jih je preizkusil in podal povratno informacijo o uporabnosti le-teh ter predlagal nekatere izboljšave.

Nazadnje je bila predstavljena senzorna slika, saj za slepe likovna umetnost predstavlja poseben izziv. Ta slika je narejena z različnimi teksturami, materiali in tehnikami, ki vsaj v osnovi dajejo občutek tega, kar je umetnik želel prikazati. Za zaključno prireditev v Portu so naši dijaki izdelali senzorno sliko Portreta Luize Pesjakove avtorja Mihaela Stroja. Nekaj primerkov so si navzoči lahko pogledali oziroma jih pretipali.

Po odmoru je Jernej Topolovec, bivši dijak naše šole in letošnji maturant, predstavil projekt bivalne hiše brez ovir. S pomočjo mentorjev prof. Biljane Postolove ter prof. Metoda Vidica je zasnoval model bivalne hiše, ki ima zelo organsko obliko, saj spominja na štiriperesno deteljico. S projektom je sodeloval na Teknofestu, največjemu tehnološkemu, vesoljskemu, letalskemu festivalu na svetu, ki ga je organizirala Turčija, in kjer je v finalu dosegel odlično 12. mesto.

Po predstavitvi so se dijaki preizkusili v nekaterih športih, prilagojenih slepim in gibalno oviranim, in sicer goalballu, sedeči odbojki in namiznemu tenisu na invalidskih vozičkih, ki sta ju sicer zamenjala pisarniška stola.

Za piko na i dopoldanskega dela dogodka je poskrbel Darko Đurić, motivacijski govorec in bivši paraplavalec, ki je s svojo zgodbo navdahnil vse prisotne.

Popoldanski del je vključeval pot po Ljubljani za vse. Dijaki StG3A so poskrbeli za razlago znamenitosti po aplikaciji RouteYou, na arhitekturnem področju pa jih je dopolnjevala prof. Mateja Kumer. Pot in s tem tudi zaključni dogodek smo končali v Mestni hiši, kjer nas je sprejel podžupan MOL Boštjan Koritnik. V veliki sejni dvorani smo mu predstavili izsledke projekta ter podelili prvo nalepko o dostopnosti za ljudi z različnimi oviranostmi.

Dostopnost