Select Page

V petek, 27. 9. 2024 dopoldan, so se dijaki T4A razreda, ki s svojim razrednikom Tomažem Pšenico sodelujejo v projektu “Odgrnimo tančico majhnosti”, odpravili proti Malti. Prvi dan so si ogledali Slimeno, kjer so nastanjeni in okoliška naselja. Na Malti je še poletje.

Drugi dan odkrivanja male države Malte, smo obiskali cerkev s tretjo največjo kupolo v Evropi. V njej je shranjena bomba, ki je med ll. svetovno vojno priletela skozi kupolo, a ni eksplodirala. Za tem smo so ogledali prvo prestolnico Malte, Mdino in se sprehodili znotraj obzidja, med čudoviti ulicami. Dan pa smo zaključili na otoku Comino, kjer smo se kopali v laguni, turkiznih barv. Morje je tu še vedno toplo. 

Tretji dan raziskovanja Malte, v okviru projekta ” Odgrnimo tančico majhnosti”, je skupina naših dijakov s spremljevalcema, odšla na otok Gozo. Tam smo si ogledali ostanke najstarejše naselbine v Evropi, stare okrog 6000 let. Nato smo odšli na ogled naravne znamenitosti ” iner sea”, kjer je morje na kopnem izoblikovalo zaliv, ki je pod skalami povezan z morjem. Za tem smo si ogledali glavno mesto otoka Gozo, Victorio in se povzpeli na citadelo. V popoldanskih urah smo si ogledali zaliv Xlendi, ker smo se okrepčali, nakateri pa so tudi zaplavali v morju, kljub valovitemu morju. Nato smo se s trajektom odpeljali nazaj na otok Malto in se utrujeni vrnili v hotel. 

Zadnji dan našega raziskovanja Malte, smo obiskali prestolnico, Valetto. Sprehodili dmo se po simpatičnih ulicah, trgih in obzodju. Obiskali smo palačo Velikega Mojstra, kjer smo si ogledali orožarno in viteško opremo. Ter sobane za sprejeme, bivanja in uradniške posle. Po sprehodu in kosilu smo se odpravili proti letališču in domu. 

Dostopnost