Rastem s knjigo

Alma Repar, prof., bibliotekar

koordinatorica projekta

​Nacionalni projekt Rastem s knjigo spodbuja bralno kulturo med najstniki v zadnji triadi OŠ in prvih letnikih SŠ. Projekt izvaja Javna agencija za knjigo v okviru Ministrstva za kulturo.

 

 

Nataša Konc Lorenzutti : Gremo mi v tri krasne

2021/22

Marjana Moškrič: Sanje o belem štrpedu

2016/17

Andrej Rozman Roza: Izbrane Rozine v akciji

2011/12

Igor Karlovšek: Preživetje

2020/21

Stepančič Damjan in Andrej Rozman Roza: Živalska kmetija

2015/16

Slavko Pregl: Geniji brez hlač

2010/11

Cvetka Sokolov: V napačni zgodbi

2019/20

Suzana Tratnik: Ime mi je Damjan

2014/15

Suzana Tratnik: Noben glas

2018/19

Goran Vojnović: Jugoslavija, moja dežela

2013/14

Lučka Kajfež Bogataj: Planet, ki ne raste

2017/18

Cvetka Bevc: Desetka

2012/13

Rastem s knjigo 2020/21

Osnovni cilj projekta je skrb za bralno kulturo dijakov in spodbujanje k branju slovenskega mladinskega leposlovja. Pri urah slovenščine in v času nadomeščanj v knjižnici beremo, razmišljamo in se pogovarjamo o avtorju in prebranem.

Ob obisku splošne knjižnice bodo dijaki prvih letnikov SSI in PTI letos dobili v dar pustolovsko-kriminalni roman Igorja Karlovška, Preživetje.

Krajši opis romana Preživetje iz revije Bukla:

“Najstnik Simon je up slovenskega smučanja, tudi v mednarodnem okolju se uvršča na najvišja mesta na smučarskih tekmovanjih, potem pa doživi prometno nesrečo. Zanj je smučanja konec. Njegov oče se s tem ne more sprijazniti in Simon ima zato občutek, da je za očeta postal slabič. Da bi se izkazal in bi mu oče dal priznanje, se odloči, da bo med počitnicami mesec dni preživel v gozdu brez vseh civilizacijskih pomagal. To ni tako preprosto, kot si je predstavljal, a tretji teden se je življenja zunaj civilizacije že navadil. Takrat naleti na dvanajstletno deklico, ki ubeži svojim ugrabiteljem. Simon ji pomaga rešiti se.
Gre za pustolovsko-kriminalni mladinski roman, ki vešče opisuje način preživetja v naravi, natančneje v kočevskih gozdovih. Roman se problematike odraščanja loteva prek napete pustolovske zgodbe ter odlično združuje dva pola preživetja – naravnim in človeškim oviram navkljub.”