Select Page

Ekskurzija okoljevarstvenih tehnikov v Terme Snovik

Cilj naše ekskurzije (O4C in O3C) so bile terme Snovik, ker se ponašajo z naslovom EKO terme, zato ker skrbijo za trajnostni razvoj in delovanje. Imajo tudi več priznanj – certifikatov, npr.: EU roža. Ogledali smi si vrtine, od koder črpajo termalno vodo za terme; sprehodili smo se med apartmajskim naseljem in si ogledali okoljevarstvene tehnologije v samem apartmaju. Na terenu smo ponovili alternativne vire energije (sončne kolektorje, toplotne črpalke, lesne sekance ..), ki jih uporabljajo v termah. Bili smo v »katakombah« pod velikim bazenom in opazovali čiščenje bazenske vode; prav tako pa smo videli tudi malo biološko čistilno napravo za vode. Mimogrede pa smo videli tudi njihov zelenjavni vrt in zeliščne gredice ter izvedeli še veliko zanimivega.

Teden zdravja

V tednu zdravja od 4. 4. do 8. 4. 2022, ki ga organizira zdrava šola SGGOŠ, je bilo organiziranih več dejavnosti.

Prof. Lazič Aleksandar, sicer učitelj športne vzgoje na naši šoli, je v “Vadbi za učitelje” učiteljem pokazal nekaj vaj, s katerimi lahko razgibamo in krepimo telo ob dolgotrajnem sedenju in delu na računalniku.

Vodja zdrave šole, prof. Bojana Carli Arsović, je v naši čudoviti plesni dvorani, za dijake pripravila uro sproščanja. 

Delavnico za dijake z naslovom: “Kako reševati težave v življenju” je vodila prof. Bizjak Martina, prof. športne vzgoje.

V delavnici zdrave prehrane so dijaki pod vodstvom prof. Mihe Kukca pripravili nekaj zdravih obrokov.  Tole so recepti hrane , ki so jo pripravili in poizkusili:

Lečin namaz: kuhana zelena leča, suhi paradižniki, česen, origano, sol, poper.

Mandljeva skuta z bučnim oljem: mandljeva skuta, bučno olje, sol, poper.

Mandljeva skuta z dimljeno rdečo papriko: madljeva skuta, dimljena paprika, sol, čili (opcija).

Tofujev burek: polnozrnato vlečeno testo, tofu, sojin jogurt, sol.

Čokoladni mafini: pirina moka, datlji, blanširani mandlji, čokolada, ovseni napitek, vinski kamen.

Hrana je bila slastna!

Tekmovanje v plavanju

Nikola Dakić in Jaka Varga sta zastopala šolo na plavalnem tekmovanju. Odrezala sta se dobro, glede na to da sta oba prvošolca, bosta imela v naslednjih letih več možnosti za najvišja mesta.

Ekskurzija v Koto

Pred kratkim smo dijaki O4C obiskali Koto, podjetje, ki se ukvarja s stranskimi živalskimi proizvodi. Nas pa je zanimalo predvsem, kako ravnajo z živinskimi in drugimi organskimi odpadki in kako čistijo odpadne vode. V praksi smo vse to in še več tam izvedeli. Videli smo čiste poti proizvodnje (priprava maščobe, mesne moke iz odpadkov) in nečiste poti proizvodnje (ravnanje s kužnimi oziroma potencialno nevarnimi odpadki). Videli smo proizvodnjo bioplina; biološki filter za čiščenje zraka; kogeneracijski enoti za proizvodnjo električne in toplotne energije; biološki reaktor za odpadne vode …. . Vse za naše znanje.

Okoljevarstveni tabor 1. letnikov

Prvi dan smo se peljali iz Ljubljane skozi Podturn, z namenom, da si ogledamo muzej Baza 20. Muzej nas je poučil o življenju prebivalcev 26 barak v času druge svetovne vojne. Po ogledu smo se zapeljali do kraja bivanja, se razpakirali in skuhali kosilo. Po kosilu smo imeli pripravljeno dejavnost Escape room. Zamesili smo testo za kruh in se zapeljali do Kraljice Roga – preko 50 m visoke in 500 let stare jelke. Za večerjo smo si pripravili joto in palačinke ter po treh urah peke v pečico pristavili kruh za zajtrk. Drugi dan smo se zjutraj odpravili na ogled učne poti Skavtek. Na poti smo izvedeli veliko o živalih in rastlinah, živečih v Sloveniji, se postavili v njihovo vlogo in tako izvedeli kako pomembna je prehranjevalna veriga. Zaradi mraza smo drugi del učne poti izvedli v bivalnem prostoru in izvedeli še nekaj podrobnosti o živalih, živečih v tem okolju. Za kosilo smo v peči na pelete spekli pice in dobili novo znanje v kuhinji. Po kosilu smo pripravili ognjišče za pripravo hrane pod peko. Ogledali smo si muzej nekdanje Roške žage na prostoru, kjer se nahaja Skavtski okoljski center. Po ogledu smo pripravili hrano za peko in jo pristavili na žerjavico. Nekaj nas je bilo v jedilnici, nekaj ob ognju, nekaj pa se jih je odpravilo na Veliki Rog oz. Vrh Roga, ki je najvišja točka na Kočevskem Rogu. Po večerji smo zakurili ogenj in se ob njem podružili ob glasbi in igranjeu kitare. Tretji, zadnji dan smo počistili hišo, izmerili prisotnost ozona v zraku in se odpravili do Kočevskega jezera, ki je nastalo kot sanacija dnevnega kopa kočevskega rudnika rjavega premoga. V bližnji gostilni smo pojedli kosilo in nadaljevali pot do Ljubljane, kjer smo zaključili enega boljših vikendov v šolskem letu.

Tijan Ćulibrk, O1E

To leto smo se s sošolci odpravili na okoljevarstveni tabor v Kočevski Rog. Vikend, ki smo ga preživeli skupaj je bil poln zabave in novega znanja. Na poti do tabora smo si ogledali zanimive točke – Hudičev turn in Bazo 20, ob vračanju pa na drugi strani Grobišča pod Krenom in Kočevsko jezero.
Na taboru smo se naučili veliko o naravi in o tem kako je dobro, da kdaj odložiš telefon in daš več pozornosti družbi. Ves vikend smo si sami kuhali hrano, kar mi je bilo všeč, saj smo se naučili nekaj novih načinov priprave obrokov. Zadnji dan smo se naučili meriti pH vode in izvajati meritve ozona v zraku.
Čeprav smo imeli nekaj tehničnih problemov, sem na taboru zelo uživala.

Eva Drolec, O1E

Dostopnost