Select Page

Ob skoraj neskončnem številu stojnic, kjer se predstavljajo založbe, smo v četrtek, 23. novembra 2017, lahko prisluhnili različnim spremljevalnim prireditvam. Posebej zanimivo je bilo v preddverju balkona Linhartove dvorane, kjer ima svoj zapik Radio Slovenija, program ARS, in se neposredno javlja s sejma. Dr. Miran Hladnik, profesor za slovensko književnost na ljubljanski filozofski fakulteti, je razmišljal in odgovarjal na vprašanja moderatorja Aleksandra Čobca o priljubljenosti in simboliki našega nacionalnega junaka Martina Krpana, ki je tudi simbol letošnjega knjižnega sejma.

Med drugim je profesor iskrivo odgovarjal na vprašanja, ali je Krpan res tovoril angleško sol ali niso bile morda vreče polne solitra, ki je sestavina smodnika. Ali je Krpan v bistvu utajevalec davkov? Kaj pomeni, da je na dunajskem dvoru posekal prav lipovo drevo? Ali je njegovo orožje (kij in mesarica) znak njegove in narodove kulturne zaostalosti? Zakaj se vedno pojavlja v spremstvu kobilice, simbolom uspeha? Ali je njegovo obnašanje samo uporniško ali je v resnici tudi zaupljiv in poslušen? Zakaj se Krpan ni odločil sprejeti cesarjeve hčere in dejavno ostati na dunajskem dvoru? …

… Koliko spodbud k simbolnemu razmisleku v eni sami slovenski pripovedki?! In to danes, skoraj 160 let po njenem nastanku!
Kako zanimiva, družbeno kritična in raziskovalna je lahko literarna zgodovina!

Naj živi knjiga! Knjižni sejem se splača!

Dostopnost