Select Page

Spoštovani kolegice in kolegi, dijakinje in dijaki,

S 5. oktobrom 2018 na naši šoli zaključujemo letošnjo (sicer vseevropsko) akcijo,  imenovano Dnevi evropske kulturne dediščine oz. krajše DEKD, ki je to leto potekala pod naslovom: Kjer preteklost sreča prihodnost.

Za našo šolo je to že četrta udeležba, in mirno lahko rečemo, da DEKD postaja tradicionalni septembrski SGGOŠ-evski dogodek, na katerega smo lahko zelo ponosni.

Če smo leta 2015 iz skrinje starih slovenskih šeg in običajev obudili likof, smo se naslednje leto posvetili čebelam in njihovi velikanski vlogi v naravi. Leta 2017 smo se z mnogo vidikov posvetili mostovom, letos pa smo v dnevih evropske kulturne dediščine združevali preteklost s prihodnostjo. V ta namen smo se spomnili naših preteklih DEKD-dogodkov, na ogled pa postavili les in kamen. In prav les in kamen sta materiala, ki skozi vso zgodovino in zdi se, da v teh časih še bolj intenzivno, iz preteklosti vedno znova in brez konkurence stopata v prihodnost.

Ob tej priložnosti se želim najprej zahvaliti vsem cenjenim gostom, in sicer: dr. Antonu Suhadolcu za razstavo in predstavitev mnogih vrst lesa, ge. Nivei Kofol za razstavo čudovitih eksponatov iz kamna, dr. Kristjanu Jarniju, ki se je z nami sprehajal po našem drevesnem šolskem parku, in g. Francu Šivicu, ki nas je tudi letos popeljal v svet čebel.

Dijaki ste skupaj s svojimi učitelji – mentorji sodelovali pri izvedbi različnih zanimivih in poučnih delavnic, sadili ste čebulnice, ki bodo spomladi pokukale na svetlo, in še in še; in prav nič ne bo narobe oz. bo zelo prav, če boste katero od teh dejavnosti in spretnosti ponovili doma ali na lastnem vrtu.

Z našo četrto izvedbo DEKD smo nedvomno dokazali, da SGGOŠ-evci znamo ohranjati in spoštovati kulturno dediščino v najširšem pomenu besede.

Tako na SGGOŠ zaključujemo DEKD-dogajanje z letnico 2018, verjamem pa, da ste vsaj idejni snovalci tradicionalnega dogodka, z DEKD-mislimi  že v letu 2019.

Ravnatelj Gvido Jager

Dostopnost