Select Page

Kaj je MEUS 2019? To je angleška kratica za Model European Union Strasbourg, kakor se imenuje dogodek, ki sem se ga udeležil med 6. in 13. aprilom 2019. Organizira ga BETA France (Bringing Europeans Together Association) – nevladna in neprofitna organizacija, ki prireja dogodke v zvezi z evropsko politiko v Franciji. Pripravili so že več krajših dogodkov, največji in najdaljši pa se je dogajal ravno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Na tem modelu evropskega parlamenta sem dobil priložnost spoznati nove ljudi, razumeti delovanje različnih delov Evropske unije in izboljšati svoje sposobnosti nastopanja. Kar 200 mladih se nas je zbralo v Strasbourgu; v različnih vlogah smo vodili ta projekt in ga tudi pripeljali do konca. Prvič smo se lahko preizkusili v lobiranju, novinarstvu, govorih in pozornem poslušanju. Vse te lastnosti so namreč še kako pomembne za vsakega člana evropskega parlamenta.

Da bi bil model kar se da dober približek pravemu parlamentu, so nas razdelili v različne politične skupine, nam določili državo, ki naj jo predstavljamo in nam omogočili poslušanje razprav v desetih različnih jezikih. Od nas se je pričakovalo isto obnašanje in obravnavanje tematike, kot se pričakuje od evropskih poslancev, ki jih bomo kmalu volili tudi v Sloveniji.

Avtor prispevka: Matej Zabret.

Več o tem dogodku je dostopno na spletni strani:

MODEL EUROPEAN UNION STRASBOURG 2019

 

Dostopnost