Select Page

Prof. Dejan Kristan je na projektnem tednu za dijake organiziral delavnico Pirografija, na kateri so nastali čudoviti izdelki.

Pirografija je graviranje v les (slik ali besedila) s pomočjo pirografa. Pirograf pa je naprava, ki s pomočjo električnega toka segreje posebne kovinske nastavke na pirografskem peresu, s katerim vrišemo v les razne vzorce ali pa poljubni tekst.

Pri delavnici smo predvsem delali s Foto transfer tehniko. To je tehnika prenašanja natisnjene slike s tiskalnika na les. Pri tem se uporablja posebno lepilo. Postopek pa je sledeči:

Foto transfer se uporablja za kopiranje fotografij natisnjenih z laserskim tiskalnikom. Kopirate jih lahko na platno, les, kovino, steklo, porcelan, tekstil (ročno pranje). Podlaga naj bo svetlo obarvana, gladka in čista. Sliko natisnite zrcalno in transfer nanesite v debelem sloju na stran z natisnjeno sliko. Potem jo hitro obrnite in dobro, ter enakomerno pritisnite na želeno podlago (lice navzdol). Nato s sušilcem za lase posušite površino (cca. 10 minut) in pustite, da se ohladi. Nato navlažite papir z gobico in ga zdrgnite dol. Na podlagi ostane zrcalna fotografija, ki pride do izraza šele, ko jo premažete z zaščitnim lakom. Pred uporabo dobro pretresite in po končanem delu zaprite plastično embalažo. Uporabite vodo za redčenje, ter čiščenje čopičev po uporabi.

 

Dostopnost