Select Page

Sejem bil je živ. Tako nekako bi lahko označili dogajanje na ljubljanskih mostovih nekaj pred poldnevom in nekaj po njem v sredo, 27. septembra 2017. Dogajalo se je na devetih točkah ob Ljubljanici in nad njo.

Na Špici sta potekali delavnici ZMAGA NAD REKO (predstavitev Gabriela Gruberja in Gruberjevega kanala) in ŽIVLJENJE NA VODI (predstavitev koliščarske kulture; delavnica starih obrti: izdelava nakita, tkanje). V Trnovskem pristanu tudi naključni mimoidoči ni mogel prezreti mladih slikarjev v ustvarjalni delavnici RIŠEM REKO, RIŠEM MOST. Tam nekje v bližini, na Gradaščici, so okoljevarstveniki merili hitrost, pretok vode in še kaj v delavnici, ki so jo poimenovali ČISTA REKA? Na Hradeckega mostu so se mimoidoči lahko preizkusili v izdelavi modelov mostov iz različnih materialov, npr. špagetov (ZGRADIMO MOST). Še do sredine oktobra bo na Krakovskem nasipu na ogled razstava REKA SKOZI MESTO. Če so obiskovalci prej (z)gradili most, so si na Šuštarskem mostu lahko ogledali plesni nastop naših dijakinj in spoznavali simboliko mostov (GRADIMO MOSTOVE). ALI JE KAJ TRDEN MOST? Na Ribji brvi so geodeti merili, koliko se most ukloni pod obtežbo. Na Tromostovju so s kvizom priklicali arhitekta Jožeta Plečnika (DOBER DAN, G. PLEČNIK). Na Mesarskem mostu so spoznavali umetnostnozgodovinska dejstva nekateri ljubljanskih mostov (VPETOST REKE V ŽIVLJENJE MEŠČANOV).

Bilo je polno mladih, ki so od mosta do mosta gradili mostove. Najbolj zgovorne so fotografije, ki ponazarjajo živahen dan, živahno prireditev in živahne obiskovalce delavnic.

Foto: Miha Debevc

Dostopnost