Select Page

Sodelovanje v Unescovem nacionalnem projektu Vzgajamo zelišča
»V starem iščem novo.«

V projektu OŠ Rakek SGGOŠ sodeluje že več let, letošnje tema spoznavanja zelišč je bila ZaČUTimo zelišča.

Zelišča v zadnjem času pridobivajo pomen. Človek se po letih farmacije in »lekarniškega zdravljenja« zopet obrača nazaj k naravi v upanju, da mu bo pomagala vsaj tako kot draga farmacevtska sredstva. In tako je človek ponovno »odkril« pozabljena zelišča, ki mu do neke mere lahko pomagajo lajšati bolezenske tegobe in nadomeščajo uporabo kuhinjske soli.

Temu smo sledili tudi mi v šoli in si zasadili gredico zelišč v obliki polža. Ta nam služi za vzgojo in izobraževanje o pomenu zelišč in zdravilnih rastlin. V vegetacijski dobi na tem mestu najdemo okoli 20 rastlin, kot na primer: drobnjak, ognjič, majaron, ameriški slamnik, stevia, hermelika, meta, melisa, pelin, pehtran, sivka …
V letošnjem šolskem letu smo na tehnikih dnevih organoleptično spoznavali zdravilne rastline in zelišča. Na različne načine smo preizkušali njihov vonj in okus ter ugotavljali, zakaj bi bile te rastline koristne, h kateri hrani bi se podale, kako bi jih lahko prihranili in uporabljali vse leto. Na koncu smo se naučili tudi nekaj o zeliščnih pripravkih.

Mentorica Ada Perko

Dostopnost