Select Page

Jernej, Aleš, Aljaž in Jure iz T4B ter Jernej iz T3A so se pod mentorstvom prof. M. Kukca in M. Kumer udeležili izmenjave dijakov v grškem mestu Alexandroupoli. Izmenjava je potekala od 9. 10. do 14. 10. 2022 v okviru Erasmus+ projekta.

V ponedeljek dopoldne so dijaki sestavljali posnetke za točke na poteh po domačih mestih, se ukvarjali s celotnimi potmi in šli na obhod mesta Alexandroupoli, da bi našli točke, ki invalidom predstavljajo oviro. Popoldne so se preizkusili v igrah, ki so jih s seboj prinesli dijaki s šole za gluhe in slepe s Portugalske.

Drugi dan izmenjave so udeleženci začeli pri pretvarjanju besedila v brajlovo pisavo, pripravljeno na način, primeren za tisk na 3D tiskalniku. Zatem so se preizkusili v sestavljanju iger za slepe in slabovidne, sledil pa je sprehod po mestu, kjer so različne skupine preverjale dostopnost javnih zgradb (knjižnica, pošta, občina, itd.).

Sreda je bila v znamenju izleta v Porto Lagos, cerkvic na otokih sredi močvirja, in mesta Kavala s trdnjavo in morjem vsenaokoli. Dijaki so preverili nekaj javnih zgradb in njihovo dostopnost za ljudi s posebnimi potrebami, nato pa so se z gostitelji odpravili na samostojno raziskovanje mesta.

Četrtek se je začel s predavanjem dr. Kotstisa o delu s športniki s posebnimi potrebami, nato smo se odpravili do stadiona, kjer smo se preizkusili v slepem skoku v daljino in metu diska ter metu kopja in krogle iz invalidskega vozička. Zvečer so gostitelji priredili grški večer. Hrano so pripravile družine, pri katerih so prebivali dijaki. Vzdušje je bilo odlično.

Jutro zadnjega dne izmenjave se je začelo s predstavitvijo rezultatov raziskave, ki je potekala pred prvim sestankom marca 2022. Nadaljevalo se je z igro Kahoot na temo Grčije (čast je s 4. mestom reševal Prof. Kukec). Za konec smo obiskali mestno hišo, kjer smo predstavili šole, ki sodelujejo v projektu in bili deležni sprejema pri županu ter predstavitve dela mesta v smeri prijaznosti do vseh.

Dostopnost