Select Page

V okviru projektnega tedna med 19. in 22. 12. 2022 so dijaki doživeli izkušnjo učne ure telovadbe iz leta 1932 z naslovom ”Zdrav duh v zdravem telesu”, ki jo je pripravil Slovenski šolski muzej, izvedli pa smo jo kar v šolski plesni dvorani.  Pri učni uri so se izvajale telesne vaje in igre po sokolskem sistemu (poimenovano po telovadnem društvu Sokol): redovne vaje (pravilna stoja telesa, nastop v vrstah, hoja in tekanje v vrsti) ter proste vaje (okretanje na levo in desno, krčisteza, poskok), program pa se je zaključil z otroško igro. Sledil je še ogled razstave v Šolskem muzeju Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa. Tam so bili postavljeni na ogled raznovrstni predmeti in fotografije vidnih slovenskih športnikov ter organizacij, ki so zaznamovali športno tradicijo, kot so npr. tekmovalni disk Stanka Bloudka, v sezoni 1985/86 osvojeni mali kristalni globus Roka Petroviča, ki velja za prvi globus, ki ga je osvojil Slovenec, ter dres Brigite Bukovec, v katerem je na olimpijskih igrah v Atlanti osvojila srebro. Dijaki so se še pomerili v pantomimi, kvizu ter dvema športnima aktivnostma. Zmagovalni ekipi v vsaki skupini sta dobili nagrado (majice muzeja).

Drugi dan smo se napotili v Tržič, kjer smo obiskali Slovenski smučarski muzej. Ogledali smo si stalno razstavo, ki prikazuje razvoj smučanja od pradavnine do današnjih dni. Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču vključno s predstavitvijo tržiških šampionov Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana, Andreje Grašič Koblar, Žana Koširja in drugih. Posebno mesto na razstavi pa ima od meseca novembra 2022 Mateja Svet, ki je s svojim talentom in vztrajnostjo izrisala eno najuspešnejših slovenskih športnih zgodb vseh časov. Razstavo so poimenovali ”Mateja je zlata!” in obstaja tudi v spletni različici. V muzeju so za dijake pripravili še posebno delavnico, kjer so tekmovali v različnih igrah, in sicer spominu, poznavanju športov na snegu, tudi zelo nenavadnih, risanju navijaškega plakata in igri Activity. Zmagovalna ekipa je na koncu prejela ”sladko” nagrado.

Tretji dan smo bili gostje Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer so nam v medijskem središču v Galeriji Kristalne palače v Ljubljani predstavili bistvo olimpizma. Olimpizem je življenjska filozofija, ki v harmonično celoto povezuje vrednote telesa, volje in duha. Še posebej so poudarili cilj olimpijskega gibanja, to je vzgajati mladino s pomočjo športa in tako pomagati graditi miren in boljši svet brez diskriminacije in v olimpijskem duhu. To je mogoče doseči le z medsebojnim razumevanjem v duhu prijateljstva in fair playa. Dijaki so lahko v roke prijeli eno od bakel, ki je nosila olimpijski ogenj na letnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Na OKS so nam pripravili presenečenje, saj se nam je pridružil slovenski olimpijec, svetovni prvak in dobitnik malega kristalnega globusa v smučarskem krosu Filip Flisar. Pripovedoval nam je o svojih izkušnjah in uspehih, na koncu pa delil avtograme in se slikal  z nami.

Zadnji dan so si dijaki v šoli ogledali športno-dokumentarni film 2017, ki pripoveduje zgodbo z Evropskega prvenstva v košarki v Carigradu, kjer so slovenski košarkarji postali evropski prvaki. Film razkriva mnogo več kot le športno zgodbo, saj je to tudi zgodba o ekipi, kolektivnem duhu in moči skupnosti. Na koncu so se dijaki pomerili še v kvizu na temo poznavanja olimpijskih iger ter slovenskih olimpionikov (nosilcev kolajn z OI). Najboljša ekipa je bila nagrajena s čokolado, ostali dijaki pa so dobili tolažilno nagrado v obliki majhne čokoladke:)

Dostopnost